53-72-18 - аварійно-диспетчерська служба, 0800-754-044 - колцентр, 
67-03-12 - приймальня,  сайт: www.vinvk.com.ua, е-mail:office@vinvk.com.ua
Telegram-канал: t.me/vinvoda_info

Джерелом водопостачання м. Вінниці є річка Південний Буг. Водозабір знаходиться на території Сабарівського водосховища, відповідно течія фактично відсутня. Річка втрачає природну здатність до самоочищення та перетворюється у своєрідний відстійник з умовами, сприятливими для розвитку водоростей. Саме по цій причині основною проблемою нашого джерела є “цвітіння” води - значний розвиток фітопланктону (водоростей). Кожен мешканець нашого міста бачить наскільки зеленим є Буг. Якщо дивитись на наше джерело з мосту, особливо влітку, то здається, що по поверхні води зелена фарба. Підвищення біомаси водоростей у підсумку призводить до надходження у воду органічних речовин. Ці органічні речовини в таких концентраціях не шкідливі для здоров'я, але псують всі органолептичні показники (каламутність, запах, кольоровість, смак та присмак). Найбільшу чутливість люди мають до запаху, адже ми починаємо відчувати запахи природних одорантів при дуже низьких концентраціях. В нашому джерелі водопостачання проблема запаху особливо гостра в періоди міжсезоння. Саме тому зараз, коли річка починає вкриватись кригою, мешканці міста інколи можуть відчувати неприємний запах питної води, який може посилюватись при нагріванні води. В більшості людей цей запах асоціюється з “рибним”. Насправді, він не має жодного відношення до риби, а обумовлений природними одорантами (речовинами з сильним запахом), які виділяються водоростями в період відмирання та/або в “стресових” для них ситуаціях (в даний час закриття річки кригою). Уявити масштаби цього процесу допоможуть цифри: в грудні 2020 року кількість водоростей в 1 мл (см3) води з Південного Бугу становила 148750 кл. , сьогодні їх вже залишилось 50 000. Кожен цей мікроорганізм виділив у воду органічний одорант, як реакцію на закриття річки. А ще плюс продукти розкладу відмерлих водоростей.

Людина дуже чутлива до таких речовин. Деякі природні одоранти ми здатні відчувати на запах при наявності 1 молекули на 5 000 000 молекул води. В таких концентраціях одоранти нешкідливі для людини, хоча і неприємні на відчуття. Технологія очищення питної води дає можливість замаскувати “рибний” запах, збільшивши дозу хлору. Але, великі дози хлору призведуть до збільшення концентрацій побічних продуктів хлорування, які є небезпечними для людини. Наше підприємство тримає дози хлору на мінімально-необхідному рівні, що гарантує безпеку води.

Людина дуже чутлива до таких речовин. Деякі природні одоранти ми здатні відчувати на запах при наявності 1 молекули на 5 000 000 молекул води. В таких концентраціях одоранти нешкідливі для людини, хоча і неприємні на відчуття. Технологія очищення питної води дає можливість замаскувати “рибний” запах, збільшивши дозу хлору. Проте, ми свідомо не йдемо на такі кроки. Адже як фахівці ми розуміємо, що на верхній межі або поза нею опиниться не лише власне залишковий хлор, але і величезний ряд побічних продуктів хлорування. І тоді неприємна вода стане шкідливою. На думку фахівців та вчених така позиція є правильною з огляду збереження здоров'я населення, хоча і викликає нарікання Споживачів та створює нервове напруження. Сподіваємось, що Ви зрозумієте нашу позицію.

КП “Вінницяоблводоканал” може запевнити всіх Споживачів нашого міста, що вода залишається безпечною. Наше підприємство чітко дотримується технологічного регламенту та гарантує безпечність питної води з централізованого водопостачання.

Подачa показників лічильників

Малюнки дітей

На сайті 299 гостей та 0 користувачів